فهرست مطالب

فصلنامه سیاست جهانی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا سیمبر*، علی اسمعیلی صفحات 7-29
    اتحاد ایران - سوریه یکی از مولفه های شکل دهنده نظم منطقه ای خاورمیانه است. دو کشور با وجود عدم تشابه در زبان، نژاد، مذهب و در ساختار سیاسی، اتحاد مستحکمی را در منطقه خاورمیانه تشکیل داده و تاثیرات ژرفی را در این منطقه برجای گذاشته اند. این مقاله دو پرسش را در دستور کار خود قرار داده است: نخست علل شکل گیری و تداوم اتحاد ایران - سوریه طی سالهای 2000-1979 چه بوده است؟ دوم: تاثیرات این اتحاد در موازنه تهدید منطقه ای طی سالهای فوق چه بوده است؟ در پاسخ به پرسش-های بالا این فرضیه مطرح می شود که اتحاد ایران - سوریه به منظور موازنه تهدید در مقابل تهدیدات مشترک منطقه ای یعنی عراق، اسرائیل، آمریکا در دهه هشتاد و آمریکا، اسرائیل، ترکیه و عراق در دهه نود بوده است. روش تحقیق در این مقاله تبیینی و روش گردآوری داده ها،کتابخانه ای و اینترنتی است. یافته های این مقاله براین مبناست که با توجه به چهار اصل؛ قابلیت کلی، مجاورت جغرافیایی، قابلیتهای تهاجمی، و نیات تهاجمی مطروحه در نظریه موازنه تهدید استیون والت، عراق، اسرائیل و آمریکا در دهه هشتاد و به ترتیب شدت و اهمیت تهدید، آمریکا، اسراییل، ترکیه و عراق در دهه نود به عنوان تهدیدات مشترک منطقه ای فراروی جمهوری اسلامی ایران و سوریه، عامل شکل-گیری و تداوم اتحاد این دو کشور طی سالهای 2000-1979 بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، سوریه، اتحاد، خاورمیانه، موازنه تهدید
  • علی اصغر کاظمی*، محمدحسین زاده، سجاد بهرامی مقدم صفحات 31-66
    طرح استقرار سامانه های دفاع ضد موشکی به سالهای آغاز جنگ سرد بر می گردد، اما طی یک دهه اخیر و به ویژه از دوره ریاست جمهوری جورج بوش و تحت تاثیر غلبه نومحافظه کاران، پیگیری طرح استقرار سیستم های دفاع ضد موشکی شدت یافت و در عمل نیز واشنگتن در طراحی و استقرار این سامانه ها در داخل و خارج از مرزهای سرزمینی به موفقیت های چشمگیری دست یافته است. حادثه یازده سپتامبر و فضای روانی مساعد آن این ادعای ایالات متحده را که واشنگتن با وجوهی از تهدیدات روبرو است که در پیوند افراط گرایی و فناوری نهفته است، سیاست آمریکا را برای دفاع از خود با توسل به شیوه ها و ابزارهای موجود تا حدودی توجیه نمود. بنابراین، بوش در 13 دسامبر 2001 طی یک یادداشت دیپلماتیک برای روسیه، قزاقستان، اوکراین و بلاروس خروج آمریکا از پیمان ضد موشک های بالستیک را اعلان و متعاقب آن طرحهایی جهت استقرار سیستم ها در خارج از کشور مطرح ساخت. با وجود روی کار آمدن دموکراتها و وعده های انتخاباتی باراک اوباما و نیز مخالفت های خارجی به ویژه از جانب چین و روسیه، استقرار سامانه های ضد موشکی و ارائه برنامه های نوین با تغییر و تحولاتی همچنان تداوم یافته است. برغم پایان جنگ سرد و برغم جابجایی نخبگان سیاسی، ایالات متحده در صدد پیشبرد طرح های سامانه دفاع ضد موشکی است. در این پژوهش از چشم انداز رئالیسم تهاجمی و با روش تبیینی به بررسی این فرضیه پرداخته شده که، ایالات متحده راهبرد کلان هژمونی بر نظام بین الملل را جستجو نموده است و سامانه های دفاع ضد موشکی به عنوان بخشی از قابلیت های نظامی آمریکا در راستای دست یابی به هژمونی جهانی و امنیت مطلق در دستور کار قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که در مقایسه با عصر جنگ سرد، ایالات متحده در دوره پس از جنگ سرد فرصت هایی بیشتر برای پیشبرد طرح های سامانه های دفاع ضد موشکی داشته است.
    کلیدواژگان: تهدید موشکی، سامانه دفاع ضد موشکی، جنگ سرد، ابتکار دفاع استراتژیک، راهبرد اوباما
  • غلامرضا خواجه سروی، سید محمدرضا موسوی*، رامین بخشی تلیابی صفحات 67-89
    سازمان همکاری شانگهای به مثابه یک سازمان منطقه ای است که از طریق گسترش روابط با سایر کشورها و سازمان ها و جذب اعضای جدید در پی دستیابی به اهداف سیاسی، اقتصادی و امنیتی خود است. افزایش قدرت سازمان همکاری شانگهای سبب جلب توجه فزاینده واشنگتن شده است. در این پژوهش به بررسی تاثیرگذاری سازمان همکاری شانگهای به عنوان یک نهاد منطقه ای نوظهور در برابر یک جانبه گرایی و دستیابی آمریکا به اهداف خود خواهیم پرداخت. بر این اساس، پرسش اصلی پژوهش چنین است: تا چه حد سازمان شانگهای در حال حاضر به عنوان چالش و تهدیدی برای یک جانبه گرایی و منافع آمریکا در منطقه باید مورد توجه قرار گیرد؟ در این مقاله به بررسی این سازمان منطقه ای رو به رشد به عنوان رقیب آمریکا و مقابله با یک جانبه-گرایی و تهدید منافع این کشور در آسیای مرکزی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، منطقه گرایی نوین، آسیای مرکزی، منافع آمریکا، چین، روسیه
  • شهرام بهمن تاجانی* صفحات 91-122
    صلاحیت محاکم داخلی و بین المللی در رسیدگی حقوقی و کیفری به جرایم و گستره آن یکی از موضوعات کلیدی در حل و فصل دعاوی و طرح شکایات است. رسیدگی به موارد مربوط به نقض قواعد حقوق بین الملل عام و نقض حقوق بشر که از سوی افراد و یا دولت ها صورت می گیرد و چگونگی رسیدگی به آن یکی از دغدغه های حقوق دانان و نیز جامعه بین المللی دولت هاست. در عرصه بین المللی، فقدان محاکم کیفری با صلاحیت عام جهت رسیدگی به همه شکایت ها و نیز محدود شدن صلاحیت ترافعی دیوان بین-المللی دادگستری در رسیدگی به دعاوی حقوقی دولت ها و آن هم پس از پذیرش صلاحیت اجباری دیوان، باعث شده است تا برخی کشورها با گسترش صلاحیت محاکم ملی خود، در صدد برآیند که خلاء ناشی از فقدان محاکم صلاحیت دار دائمی در عرصه بین المللی جهت رسیدگی به برخی دعاوی را پر کنند. یکی از کشورهای پیشرو در این عرصه ایالات متحده آمریکا است. این کشور ابتدا با استفاده از یک قانون بسیار قدیمی و متروک و سپس با تصویب قوانین متعدد به محاکم خود اجازه داده است تا به رسیدگی حقوقی جرایمی بپردازند که تا پیش از این در هیچ دادگاهی سابقه نداشته است. این مقاله در صدد است تا با بررسی قوانین مورد بحث مصوب در کنگره آمریکا و رویه قضایی ناشی از آن، به این سوال اساسی پاسخ دهد که محاکم ایالات متحده با اجرای این قوانین تا چه اندازه توانسته است خلاء ناشی از فقدان محاکم صلاحیت دار بین المللی را پر کند.
    کلیدواژگان: صلاحیت، حاکمیت، رسیدگی حقوقی، محاکم داخلی، محاکم ایالات متحده آمریکا
  • ابراهیم چیرانی* صفحات 123-138
    نیروهای دگرگون کننده جهان ما نیروهایی شگرف و پیچیده اندکه توجه کشورها را معطوف به مفاهیم غنی شده برای برنامه ریزی جلب نموده اند. اوقات فراغت یکی از مفاهیم چند بعدی در این زمینه است. در این مقاله ضمن تشریح ابعاد مختلف اوقات فراغت، به عناصر مشترک و اختلاف زای آن در بین کشورهای مختلف پرداخته شده است. سپس کارکردهای اوقات فراغت با تاکید بر جنبه های مختلف و جایگاه آن در کشورهای جهان بررسی شده است. سرانجام چالش هایی که برای اوقات فراغت در سطوح فردی و جمعی وجود دارد مورد بحث قرار گرفته و به لزوم طراحی واجرای برنامه های جامع به وسیله دولت و نقش تعاملی و هدایت گر نهادها و سازمان های فرهنگی پرداخته شد. یافته های حاصل از تحقیق تطبیقی گویای آن است که هویت-سازی، رعایت هنجارها، سازگاری اجتماعی و در کل سبک زندگی افراد می تواند نشانگرهای مناسب در مسیر راه باشد. با توجه به مفهوم یادگیری در دوران نوجوانی و جوانی افراد، پیشنهاد شده به نقش نهادهایی مانند خانواده، مدرسه و دانشگاه در برنامه-ریزی ها توجه شود.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، تفریح، فعالیت های فراغتی، فرهنگ
  • سعید جلیلوند*، مریم مرادی صفحات 139-166
    از ابتکارات رژیم های امنیتی جدید که بعد از معاهده ماستریخت «1991» دراروپا شکل گرفت، نهاد دفاعی و امنیتی اتحادیه اروپا است که به موجب آن کشورهای اروپایی، متعهد شده اند که با تقویت ارکان اتحادیه از طریق توسعه یک نهاد امنیتی و دفاعی مشترک اروپایی، ضمن پاسخ به نیازهای اروپا، هم زمان به امنیت اتحادیه کمک کنند. از این رو با تشکیل این نهاد، به کشورهای عضو اتحادیه اروپا کمک خواهد شد تا ضمن برقراری پیوندی قوی تر ومتعادل تر با آنسوی اقیانوس اطلس، موجبات تقویت هرچه بیشتر اتحادیه فراهم شود. سیاست دفاعی و امنیتی مشترک، که درحال حاضر به عنوان سیاست دفاعی و امنیتی اروپا شناخته شده است، بخش مهمی از سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا است و درحوزه سیاسی این اتحادیه پوشش دفاعی و جنبه-های نظامی را دربردارد. جهت بررسی هویت دفاعی و امنیتی اروپا، میتوان از نظریه رئالیسم نئوکلاسیک بهره گرفت. با وجود اینکه تنها 14 سال از تولد نهاد امنیتی و دفاعی اروپا می گذرد، این نهاد از ژانویه 2003 تا آوریل 2013 تعداد 33 ماموریت نظامی و غیر نظامی را به منظور ارتقاء صلح و امنیت جهانی در سه قاره اروپا، آفریقا و آسیا به اجراء گذاشته است که از این میان 8 ماموریت درسال 2013، 5 ماموریت در سال 2014 و 3 ماموریت درسال 2015 پایان خواهد یافت. (ضمیمه 1) درمقاله حاضر ضمن بررسی گستره سابقه و هدف کشورهای اروپایی از تشکیل یک نهاد امنیتی و دفاعی برای اتحادیه اروپا، سعی برآن شده تا موقعیت این نهاد درجامعه جهانی، به ویژه پیوند آن با ایالات متحده و ناتو از بدو پیدایش تا سال 2013 مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست دفاعی و امنیتی مشترک، صلح، امنیت، اتحادیه اروپا، رئالیسم نئوکلاسیک
  • سیده لطیفه حسینی* صفحات 167-202
    منطقه گرایی اقتصادی در قالب موافقتنامه های تجاری منطقه ای از اوایل سال 1990 رشد فزاینده ای داشته است. این موافقتنامه ها دارای منافع متعددی برای اعضای خود از جمله اعتبار، قدرت چانه زنی، تضمین و ایجاد هماهنگی می باشند. این موافقنامه ها که در قالب اتحادیه های گمرکی، مناطق تجارت آزاد و موافقتنامه های ترجیحی غیر متقابل نمود می یابند از نظر قلمرو موضوعی نظیر کار و جابه جایی سرمایه، سرمایه گذاری، تجارت کالا و خدمات متفاوت می باشند.
    این مقاله درصدد بررسی منافع و هزینه های منطقه گرایی اقتصادی برای نظم تجاری جهانی می باشد که این امر با شیوه تبیینی با مطالعه و تدقیق در حقوق بین الملل موضوعه از جمله اسناد بین المللی ذی ربط و از طریق بررسی نتایج و دستاورد موافقتنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی و موافقتنامه های اروپا به ویژه اتحادیه اروپا و همچنین ارزیابی عملکرد ترتیبات منطقه ای مورد اشاره در حوزه اقتصادی انجام خواهد گرفت. ضمن بررسی اصطکاک و تلاقی نظم تجاری منطقه ای و نظم تجاری جهانی و بیان آثار منفی گسترش منطقه گرایی اقتصادی مشخص خواهد شد که منطقه گرایی اقتصادی می تواند سبب ارتقای امنیت اقتصاد جهانی شود.
    کلیدواژگان: منطقه گرایی اقتصادی، بلوک تجاری اروپا، بلوک تجاری امریکای شمالی، نظم تجاری جهانی، منافع، هزینه ها
|
  • Reza Simbar*, Ali Esmaeili Pages 7-29
    Iran-Syria alliance has been one of the significant events in the Middle East in the 1980s and 1990s. Despite their differences in language, race, religion and political structure, they have developed a strong alliance which has had profound effects on the region. This paper deals with two questions: First, why was this alliance established and maintained from 1979 to 2000? And second, how has it affected the regional balance of threat during that period? It is hypothesized that alliance between these two countries was developed to balance out threats posed by the common regional threats i.e. Iraq, Israel, and the US in the 1980s as well as the US, Israel, Turkey, and Iraq in the 1990s. Library and the Internet were used as two resources of gathering data and an explanatory method was employed in this study. Based on the study and analysis conducted, according to four criteria proposed by Stephan Walt in his Balance of Threat Theory, it was found that Iraq, Israel, and the US in the 1980s and the Israel, Turkey, and Iraq in the 1990s, were the major reason of the alliance formed between two countries and maintained from 1979 to 2000.
    Keywords: Iran, Syria, Alliance, the Middle East, Balance of Threat Perception
  • Ali Asghar Kazemi*, Mohammad Hoossinzadeh, Sajad Bahrami Moghadam Pages 31-66
    Issues about establishment of anti-missile systems go back to early years of Cold War era, but during the last decade, especially from the Bush’s presidential era and under the influence of his neo-conservatives administration, focusing on anti-missile defense systems has been speedup, consequently, these issues became more important. Moreover, Washington in practice achieved considerable successes in designing and setting up these systems in and out of its territorial borders. Particularly, 11 September events and suitable mental environment inducing from these incidents provide an atmosphere for US to legitimize the claim of America to defend its position in different way against threats hidden in the resultant between radicalism and technology. Therefore, Bush in a diplomatic note declared Americas exit of ABM treaty to Russia, Kazakhstan،, Ukraine and Belarus, thereafter raised some programs to establishment of anti-missile systems outside its borders. In spite of coming to power of Democrats in US, Obama's electoral promises and oreign oppositions especially from China and Russia to this program, US continues the establish of anti-missile defense systems and presentation of new programs with little changes and transitions. Despite Cold War's end and despite the shifting political elite in the United States, US has sought to advance anti-missile defense system plans. In this study, the hypothesis has been, United States is seeking global hegemony, And United States anti-missile defense systems as the military advantagese has been adopted in order to achieve global hegemony. Our findings suggest that compared to the Cold War era, after the Cold War, United States has more opportunities to advance Anti-missile Defense Systems.
    Keywords: MissileThrea_Anti_missile Defense System_Cold War_Strategic Defense Initiative_Obama s strategy
  • Gholamreza Khajehsarvi, Seyed Mohammadreza Mousavi*, Ramin Bakhshi Telyabi Pages 67-89
    The Shanghai Cooperation Organization has achieved different political and economic successes in the region. China as a rising power has a key role in leading this organization. The Russians do their best to support the SCO. It seems that the US perspective is a security one as the SCO attempts to keep unilateralism isolated. So the SCO is changing the political map in the region. This kind of reforms is not parallel with the American strategies and objective in the region. This paper argues different aspects of these issues and its impacts and implications in the region.
    Keywords: SCO, New Regionalism, Central Asia, US Interests, China, Russia
  • Shahram Bahman Tajani * Pages 91-122
    Competence of jurisdictions (whether internal or international) and its boundaries in both civil and criminal cases, is a key issue concerning dispute settlement. Lawyers and - more generally speaking – the whole international society is concerned with the judicial proceeding for infringement by persons states of general international law and human rights. Some countries, due to the lack of an over-potent criminal jurisdiction and taking the limited contentious jurisdiction of ICJ into account, because The Court can only deal with a dispute when the States concerned have recognized its jurisdiction, have extended the competence of their municipal courts to settle these cases in question. The United States of America is one of avant-gardes in this respect. Initially by invoking a very old act and consequently through the enactment of several acts, they have unprecedentedly empowered internal courts to envisage some legal cases. On this paper, by focusing on acts passed by the Congress and the development of judicial jurisprudence, I try to find out how far the lacunae caused by the lack of a competent international tribunal is filled by this American approach.
    Keywords: Competence, Sovereignty, Jurisdiction, Municipal Courts, U.S Courts
  • Ebrahim Chirani * Pages 123-138
    Powerful forces of global change have directed countries attention to enriched concepts for planning. Leisure is a multi-dimensional concept in the field. This paper while describing different aspects of leisure time, describes its common and differences elements in the various countries. Then, leisure time functions have been evaluated by emphasizing on different aspects and its place in the world. Finally, the necessity to design and implement comprehensive programs by state and interactive and guidance role of institutions and cultural organizations have been emphasized by discussing on the challenges in the individual and collective level of leisure activities in the current era. Comparative research findings indicate that identification, observing the norms, social adaptation and in general, life style can be appropriate indicators for this purpose. According to the learning concept in teens and young periods, it has been suggested that the role of institutions such as the family, school and university should be observed in programming.
    Keywords: Leisure Time, Recreation, Leisure Activities, Culture, World Effects
  • Said Jalilvand *, Maryam Moradi Pages 139-166
    Europe Security and Defence Identity (ESDI) is a brainchild of new security regimes formed after Maastricht 1991 in Europe, whereby the European countries are obliged to contribute to the security of the union through developing the ESDI which meets the needs of the continent. This institute not only helps the EU members establish stronger and more moderate relations with the countries across Atlantic Ocean but improves the union as well. Common Security and Defense Policy (CSDP) which is currently known as Europe Security and Defence Policy (ESDP) constitutes an essential part of common foreign and security policies of EU and includes defence covers and military aspects of the union. To examine the security and defence identity of Europe, Neoclassical Realisms can be applied. Although European Security and Defence Institute is merely 14 years old, since January 2003 to April 2013 it has accomplished 33 military and non-military missions in Europe, Africa and Asia for the purpose of enhancing the global peace and security. Eight of the missions will have been accomplished in 2013, 5 missions in 2014 and 3 missions in 2015 (ISI, EU, 1995, appendix 1). This article extensively examines the background and purpose of European countries for establishing a security and defence institute for EU and assess the status quo of this institute in global society especially its relation with the US and NATO since its birth until 2013.
    Keywords: Common Defence, Security Policy, Peace, Security, EU, Neoclassical Realism
  • Latifeh Hosseini * Pages 167-202
    Economic regionalism in form of regional trade agreements has been dramatically increased since early 1990. These agreements may confer several possible benefits on their partners, including credibility, bargaining power, insurance, and coordination. These diverse agreements range from customs unions to free trade areas to nonreciprocal preferential agreements and differ substantially in their scope and treatment of issues such as labor and capital mobility, investment, and trade on goods as well services.This article addresses the costs and benefits of regional agreements for the order of universal trade through descriptive- analytic way. It focuses on the international law including related international instruments too. It concludes by examining the achievements and effects of North American Free Trade Agreement and the Europe Agreements notably European union. In doing so functions of the mentioned regional arrangements will be taken in to account.This essay shall not only to examine the constructive evolution of economic regionalism by assessment of its interrelation and conflict with the order of universal trade and the negative effects this increasing process faces with, but also to suggest that Economic regionalism may result in progress of universal economy security.
    Keywords: Economic Regionalism, Europe Trade Bloc, North America Trade Bloc, Universal Trade Order, Benefits, Costs